’Frisse scholen klasse B - BENG - gasloos’
Het Integraal Kindcentrum (IKC) De Kleine Kapitein is in aanbouw in het Cruquiusgebied van Amsterdam Oost. Dit oude haveneiland wordt momenteel ontwikkeld tot een nieuw woon- en werkgebied. In dit nieuwe gebouw werken drie organisaties samen onder één dak: een basisschool voor Daltononderwijs met een bso in de school, een kinderdagverblijf met 6 groepen en twee gymzalen waarvan één geschikt is als turnzaal conform KVLO eisen en de NOC*NSF. Het bruto vloeroppervlak van het gebouw is 4324 m2, onderverdeeld in 780 m2 voor het kinderdagverblijf, 2612 m2 voor de lagere school met 17 lokalen en 932 m2 voor de twee gymzalen. Tevens een schoolplein van ca. 2200 m2 is mee ontworpen en is door de Gemeente Amsterdam verder uitgewerkt.
Berekeningen en tekeningen zijn door het ontwerpteam in BIM uitgevoerd en uitgewerkt op niveau LOD3000.
De oplevering staat gepland voor medio 2021.
De Kleine Kapitein voldoet geheel aan Frisse Scholen klasse B. Het gebouw is BENG ontworpen. Het gebouw is gasloos en wordt verwarmd door warmtepompen. Elektriciteit wordt geleverd door ca. 400 zonnepanelen op het dak. Het ontwerp is circulair opgezet. Gedurende het gehele proces is door alle partijen nauwlettend de duurzaamheid versus het ontwerp en de kosten in de gaten gehouden en bijgesteld. Het totale resultaat EPG is 0,5. Het gebouw heeft een zeer laag energieverbruik. Het ontwerp is gemaakt in samenspraak met opdrachtgever en gebruiker.
Het installatietechnische ontwerp voldoet aan de eisen van Frisse Scholen klasse B. Dit heeft o.a. betrekking op de volgende onderwerpen:
- Energie- en energieprestatie, aparte meters per gebruiker en gescheiden systemen voor elektra, water, verwarming, koeling en ventilatie.
- Luchtverversing CO2 gestuurd.
- Spuiventilatie in alle lokalen en overige verblijfsruimtes.
- Aandacht voor de schoonmaakbaarheid.
- Temperatuurregeling met verwarming en koeling middels warmtepompen.
- Een verlichtingsplan op basis van 500lux op werkvlakniveau en aandacht voor de verblinding van armaturen, uiteraard apart te schakelen en gekoppeld aan aanwezigheidsmelders.
- Daglichtfactor boven de 5%.
- Zipscreens voor de helderheidswering.
- Een geluidsrapportage voor de geluidwering van de gevel.
- Een geluidsrapportage voor de ruimteakoestiek, lucht- en contactgeluid, maar ook voor het installatiegeluid. Daar zijn wanden en deuren op aangepast qua geluidwerendheid. Extra aandacht is besteed aan de geluidwering van de gymzaal en de landingskuil in verband met het onderliggende kinderdagverblijf.