Sector Techniek ROC Friese Poort

Drachten

’FRISSE SCHOLEN KLASSE B’
Opdrachtgever:
ROC Friese Poort
Disciplines:
Installatietechniek, Bouwfysica, Brandveiligheid, Duurzaam

Kenmerken:

Met ingang van het schooljaar 2013-2014 is het techniekgebouw van de campus van ROC Friese Poort in Drachten in gebruik genomen. Het gebouw biedt ruimte aan ruim 800 techniekstudenten en 65 medewerkers. Het gebouw is in architectonisch en technisch opzicht bijzonder te noemen. Het gebouw biedt een goede exposure van datgene wat techniek te bieden heeft. Zo zijn delen van de schacht open gelaten waardoor technieken zoals het leidingwerk en installaties zichtbaar zijn voor lesdoeleinden. Totaal bvo: 4.930 m2.

Bijzonderheden:

Via een haalbaarheidsonderzoek is gekozen voor betonkernactivering en warmte- en koudeopslag in de bodem, met een open bronsysteem waarbij de capaciteit groot genoeg is om alle drie bouwfasen van de ROC erop aan te sluiten, die zo van energie kunnen worden voorzien.. Het open bronsysteem heeft zoveel capaciteit dat het tevens dienst doet als voeding van de sprinklerinstallatie. Op deze manier zijn er geen dure investeringen nodig voor tanks of kelders voor de opslag van bluswater. 

Het gebouw heeft duurzaamheidslabel A. Het energieverbruik van deze school is 30% lager dan de wettelijk toegestane eis. Naast de betonkernactivering, warmte- en koudeopslag, warmteterugwinning voor de ventilatie, een goede isolatie en de zonnepanelen wordt er ook op andere gebieden aan duurzaamheid gewerkt. De toiletten zijn voorzien van spoelonderbrekingen, de kranen zijn voorzien van volumestroombegrenzers en de ruimtes zijn voorzien van energiezuinige verlichting.

Abe Sijperda
Vragen?
Ik help u graag verder.
06 24946202
Bezig met laden