Energielabels
Verplicht en noodzakelijk

Energielabels

Kantoren en andere bedrijfsgebouwen groter dan 100 m2 moeten vanaf 2023 verplicht voorzien zijn van een energielabel C. Dit zijn geen 'loze' maatregelen. De ING bank en de Rabobank verstrekken nu al geen financieringen meer aan projecten met een energielabel dat lager is dan een label C.

Een energielabel heeft zeker voordelen voor de eigenaar/gebruiker. Het energielabel biedt inzicht in de energieprestatie van het gebouw. Bovendien hoort een pakket van energiebesparende maatregelen bij een energielabel-rapportage. Op basis van dit rapport kan dus de energieprestatie van het gebouw verbeterd worden, wat vervolgens weer kan leiden tot een beter energielabel. De energiebesparende maatregelen zorgen echter wel voor financieel voordeel: op de korte én lange termijn.

Maar de ambities gaan verder. Voor de gebouwde omgeving bestaat de wens dat alle gebouwen in 2050 energieneutraal zijn. En in 2030 dienen de relevante gebouwen minstens een energielabel klasse A te hebben. We gaan stap voor stap naar een energieneutrale toekomst met het energielabel als leidend instrument.

Afhankelijk van de aard van het gebouw zijn er verschillende methodes beschikbaar voor het berekenen van het energielabel:

  • Energielabel utiliteitsbouw detailmethodiek (nieuwbouw)
  • Energielabel bestaande utiliteitsgebouwen (EPA-U)
  • Energie-Index (woningbouw)
  • Definitief energielabel (woningbouw)

Bent u op zoek naar hulp bij het berekenen van het energielabel voor uw pand of wilt u meer weten over de berekeningsmethodes? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze gediplomeerd EPA-adviseur voor woning- en utiliteitsbouw vertelt u graag wat wij voor u kunnen betekenen.

  • Passend advies
  • Investering verdient zichzelf terug
  • Voorbereid op de toekomst
Wiebe Engelmoer
Vragen?
Ik help u graag verder.
0515-429785
Bezig met laden