Nieuwbouw industriƫle brandweerpost GBA Sloterdijk

Amsterdam

’ENG (energie neutraal gebouw)’
Opdrachtgever:
Brandweer Amsterdam-Amstelland
Disciplines:
Installatietechniek, Bouwfysica, Brandveiligheid, Duurzaam

Kenmerken:

Het veiligheidscentrum met een totaaloppervlak van 6000 vierkante meter omvat de remise voor de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam en de ambulancedienst, kantoren, lesruimten, kantine, rust- en ontspanningsruimten en een nieuw logistiek centrum met indrukwekkende afmetingen. Hierin zijn het logistiek magazijn, werkplaatsen en voertuigonderhoud van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland gevestigd. Ook het regionaal materieel voor operationele logistieke ondersteuning en verzorging heeft een plek gekregen in het nieuwe gebouw. Daarnaast zullen de voertuigen en materialen van het Amsterdam Mutual Aid System (AMAS) in een hal in het complex worden gestald. Dit materieel voor grootschalige industriële tank(put)brandbestrijding staat nu nog verspreid over verschillende bedrijven in het Amsterdamse havengebied.

Bijzonderheden:

Duurzaam gebouw

Het veiligheidscentrum draagt zijn steentje bij aan milieu- en klimaatprestaties in het Westelijk Havengebied. Zo is het dak van het Logistiek Centrum voorzien van 687 zonnepanelen voor stroomopwekking en wordt de temperatuur in het gebouw in zomer en winter geregeld via warmte/koudeopslag in de bodem. Qua isolatie voldoet het complex aan de hoogste normen.  Het dak van het Logistiek Centrum is uitgevoerd in betonbouw om het plaatsen van zonnepanelen mogelijk te maken.

Ook komen er op het nog beschikbare oppervlak daktuinen met Sedum. Die leveren een bijdrage aan de isolatie en helpen regenwater vast te houden en geleidelijk af te voeren naar een zestal waterbuffers onder het parkeerterrein. Ook het parkeerterrein zelf is voorzien van een infiltratiesysteem, waarmee water wordt afgevoerd naar de bodem en de waterbuffers en niet naar het riool. Daardoor wordt het rioleringsstelsel op het bedrijventerrein minder belast bij zware regenval. Een deel van het opgevangen regenwater wordt gebruikt in een pomptestput ten behoeve van het testen van de pompcapaciteit van bluspompen.

Abe Sijperda
Vragen?
Ik help u graag verder.
06 24946202
Bezig met laden